Home > Μέρη να επισκεφτείτε > Φύση
Λόφος της Ασπίδας
Ο λόφος της Ασπίδας βρίσκεται στην Αργολίδα και ονομάστηκε έτσι γιατί αν τον δει κανείς από ψηλά, έχει το σχήμα της ασπίδας. Κατά τη μυθολογία, ο λόφος της Ασπίδας πήρε το όνομά του γιατί εκεί η Θεά Αθηνά έκρυψε την ασπίδα της, ενώ σύμφωνα με την παράδοση, επειδή οι νικητές των αγώνων του Άργους λάμβαναν εκτός από τον στέφανο, ως έπαθλο και μια ασπίδα.
Ερασίνος
Στην περιοχή της Νέας Κίου ο Ερασίνος ποταμός διασχίζει την εύφορη κοιλάδα του Άργους, και εκβάλλει στα νερά του Αργολικού Κόλπου. Βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα από το χωριό Κεφαλάρι, κι αποτελεί έναν από τους δέκα σημαντικότερους βιότοπους της Αργολίδας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Ποσειδώνας, προκειμένου να σώσει την κόρη του Δαναού, Αμυμώνη, από την απαγωγή της από ένα σάτυρο, σημάδεψε το έδαφος με την πελώρια τρίαινά του.
Υδροβιότοπος Νέας Κίου
Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Ναύπλιο, η παραλία Νέας Κίου στον ομώνυμο οικισμό της Αργολίδας, κρύβει στις καλαμιές της έναν φυσικό θησαυρό, τον υδροβιότοπο της Νέας Κίου. Ο υδροβιότοπος Νέας Κίου αποτελεί επίνειο για τους τέσσερις δήμους του νομού, αφού είναι ένας από τους μοναδικούς εναπομείναντες πλούσιους υδροβιότοπους της Ελλάδας, συγκεντρώνοντας μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον.
Ίναχος Ποταμός
Ο Ίναχος ποταμός ή Πάνιτσα είναι ο μεγαλύτερος χείμαρρος του νομού στο Δήμο Άργους-Μυκηνών. Θεωρητικά πηγάζει είτε από το Αρτεμίσιο ή από το Λύρκειο όρος κι εκβάλλει στον Αργολικό Κόλπο καταλήγοντας στη Νέα Κίο. Ονομάστηκε έτσι, διότι ο Ίναχος, το παιδί του Ωκεανού, εξαιτίας των ύβρεών του κατά του Δία, πνίγηκε στον ποταμό, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Ίναχος ποταμός πήρε το όνομά του από το βασιλιά του Άργους.